dimarts, 22 d’abril del 2008

Premsa gratuïta: Capgròs


El passat dia 16 d’abril vam tenir la oportunitat de visitar el Capgròs de Mataró. Durant la visita, diversos membres d’aquest setmanari, ens van explicar qui eren, que eren, que feien, com ho feien, per on es movien i d’on provenien. A més a més ens van explicar les característiques i els orígens de la premsa gratuïta.

Això últim va ser el que més em va sobtar, personalment desconeixia que Mataró fos una de les ciutats punteres quan a aquest tipus de premsa es refereix. Tant el “Capgròs” com el seu gran competidor, “El Tot Mataró”, tenen un número de tirades molt gran, oferint a un nombre molt important de lectors el seu setmanari.

Altre aspecte que voldria destacar de la visita, és la evolució que ha patit aquest tipus de premsa. En els seus inicis, la premsa gratuïta només es dedicava a publicar anuncis d’empreses, això feia que el número de lectors que consumien fos reduït. Amb el pas del temps i fins ara, les informacions que apareixien en aquest tipus de publicacions, van passar a ser més interessants, ja que combinaven la publicitat amb la informació d’esdeveniments i notícies, que havien passat en la ciutat.

Un altre fet destacat d’aquest tipus de premsa, és la funció educativa que fa. Tot i que la seva finalitat no és la d’ensenyar, els dos setmanaris potents de Mataró, han ajudat a molta gent, ja siguin immigrants o no, ha aprendre un idioma, el català, ja que les seves publicacions sempre han estat així, i no en un altre.

Per últim, voldria esmentar, la revolució que ha suposat Internet per aquest setmanaris i per aquest tipus de premsa gratuïta. Aquest avenç tecnològic, ha fet que les notícies que les empreses publiquen cada set dies, puguin estar disponibles gairebé instantàneament. S’ha passat d’un setmanari a un diari. A més a més amb molt més recursos ja que la xarxa ens permet moltes més possibilitat que el paper. Tot i això, la publicitat no ha acabat d’integrar-se massa bé a Internet, i és un fet que caldrà millorar, ja que la publicitat és qui fa possible aquestes publicacions.

dimecres, 2 d’abril del 2008

Publicacions municipals

Desprès d’haver visitat i analitzat diferents webs municipals de diversos ajuntaments espanyols, podem extreure una sèrie de conclusions.

La principal funció que tenen aquest tipus de pàgines, es la de facilitar al ciutadà informacions, proporcionar als habitants dels municipis un altre forma de comunicar-se amb l’ajuntament i d’assabentar-se de les coses. Per aconseguir això, els ajuntament haurien de posseir un espai web on hi predomines la “usabilitat” i “l’accessibilitat”, ja que no tots som experts en navegar per pagines webs.

Entre les diferents webs visitades, que han estat la dels ajuntaments de Madrid (http://www.munimadrid.es), Barcelona (http://www.bcn.cat), Zaragosa (http://www.zaragoza.es), Bilbao (http://www.bilbao.net) i Mataro (http://www.mataro.cat), trobem diferències molt notables alhora de presentar els seus continguts.

Les webs de Zaragoza, igual que la de Mataró, no destaca per la seva actualització, trobem la mateixa pàgina d’inici amb les mateixes coses ara que fa 15 dies.Un altre problema que posseeixen aquestes dos webs, es que segueixen un raonament deductiu, dificultant la navegació a la gent que no esta massa acostumada a introduir-se a Internet. L’absència d’informació en la pàgina d’inici també és un tret característic d’aquestes dues webs.

La web de Barcelona, a diferència de les dos anteriorment esmentades, posseeix un excés d’informació a la seva pàgina inicial, tant es així que arribes a descol·locar-te una mica a causa de tantes informacions com apareixen.

La de Bilbao, en canvi, es mante en un terme mig, presenta les informacions més rellevants però no abusa. A més a més, la seva distribució és molt bona però abusa molt dels menús, un punt a millorar quan a la navegació.

La de Madrid, pot ser també abusa una mica de voler posar masses coses a la pàgina principal, i no esta encertada en els colors, però tot i així, no fa mal a la vista com la de Barcelona.El punt negatiu, és no donar la opció a altres idiomes fins que no estàs ja ficat dins de certs apartats d’aquesta pàgina.